Fysieke klachten zijn lastig op de werkvloer, het vergt specialistische hulp om de werknemer te behandelen en om vervolgens te voorkomen door bijvoorbeeld te kijken of we de werkplek anders kunnen inrichten.
Met andere woorden: hoe is het gesteld met de belastbaarheid en wat is de belasting van het werk? Zodra het één en ander is vastgesteld kunnen er gerichte interventies worden ingezet. Met als resultaat: verbeteren van de inzetbaarheid en snelle terugkeer naar het werk.
Frequente lichamelijke klachten zijn veel voorkomende klachten bij oudere volwassenen met een depressie. Vage pijnen - waaronder chronische gewrichtspijn, pijn in de ledematen, rugpijn, maag- en darmklachten, vermoeidheid, slaapstoornissen en veranderingen in eetlust - wijzen vaak op een onderliggende psychiatrische oorzaak.
Wanneer oudere volwassenen die over deze symptomen klagen zich in de eerstelijnsgezondheidszorg laten behandelen, kunnen zorgverleners de symptomen interpreteren als tekenen van een somatische ziekte en de diagnose depressie missen; frequente klachten van pijnlijke lichamelijke symptomen zijn gecorreleerd met een grotere ernst van de onderliggende depressie.
Frequente lichamelijke klachten zijn ook kenmerkend voor oudere volwassenen met een gegeneraliseerde angststoornis, een aandoening die vaak gepaard gaat met symptomen van depressie en bij meer dan een kwart van de personen boven de 65 jaar voorkomt.
Gezondheidsangst komt vooral voor bij oudere volwassenen met chronische aandoeningen, zoals hypertensie, urine-incontinentie, slechthorendheid en slechte slaapgewoonten. De presentatie van angst kan ook worden bemoeilijkt door een hoog percentage comorbide medische en psychologische aandoeningen en daarmee samenhangende farmacologische behandelingen.
Angst en medische problemen hebben vaak een wederkerige invloed, waarbij psychische problemen iemands kwetsbaarheid voor lichamelijke ziekten vergroten. Oudere volwassenen die bijvoorbeeld zijn gevallen, kunnen een angst ontwikkelen om te vallen en zichzelf in hun mobiliteit gaan beperken, waardoor ze minder gaan bewegen en meer risico lopen op lichamelijke complicaties van immobiliteit.
Lichamelijke aandoeningen kunnen ook psychologische symptomen veroorzaken, in het geval van patiënten met gediagnosticeerde hart- en vaatziekten die bang zijn voor hartkloppingen en kortademigheid tijdens lichamelijke activiteit.
Oudere patiënten die blootstaan aan psychosociale stressfactoren hebben ook de neiging om te worstelen met angst.
Negatieve gebeurtenissen in het leven, zoals het verlies van een echtgenoot of echtgenote, verandering in werkstatus en verminderde onafhankelijkheid, zullen de symptomen van angst waarschijnlijk verergeren als er niets aan wordt gedaan.
Hoe pakken wij dit aan?
Wanneer er sprake is van kans op uitval door fysieke klachten schieten wij te hulp. Doormiddel van een uitgebreide intake met de werkgever en werknemer gaan we achterhalen wat de oorzaak is om dit vervolgens doormiddel van training, beweging en aanpassing aan te pakken.
Re-integratie
Doordat wij het probleem bij de oorzaak aanpakken en naar alle aspecten van de werknemer kijken, weten wij de re-integratie periode aanzienlijk te verkorten. Wij gaan een beweegtraject aan met onze coaches die er voor zorgen dat de fysieke klachten minder worden. Daarnaast gaan we uitgebreid aan de slag om eventuele terugval te voorkomen door samen met de werkgever te kijken naar de mogelijkheden en dit ook invulling te geven.