Oververmoeid of oververmoeidheid

Oververmoeidheid
Oververmoeidheid

Bent u oververmoeid?

We leven in een drukke tijd, voor het gevoel staan mensen 7 dagen in de week ‘aan’. En dat terwijl momenten dat we ‘uit’ staan schaar zijn. Hier kan je behoorlijk oververmoeid worden, moeheid is dan ook een normaal verschijnsel die iedereens weleens heeft. Vaak voel je je na een nacht goed slapen dan alweer een stuk beter. Maar wat is nu het verschil tussen moeheid en oververmoeidheid? En wanneer ben je oververmoeid?

Moeheid en oververmoeidheid

Iedereen is wel eens moe. Je hebt een drukke werkdag gehad, slecht geslapen, jonge kinderen, etc. Vaak herstel je snel weer na een nacht goed slapen. Of je sleept je naar vrijdagmiddag, rust goed uit in het weekend en kan op maandag er weer met frisse moed tegenaan. 

Het wordt echter een ander verhaal als jouw moeheid langer duurt en niet meer verdwijnt. Je hebt dan last van oververmoeidheid. Je bent voortdurend moe, je energie is op in de middag en je kunt niet meer uitrusten. Vaak is dit de fase voor overspannen of een burn-out. Wanneer je nog niet in die fase beland bent, is het belangrijk om direct aan de bel te trekken en je leven zo snel mogelijk aan te passen, dit kan met behulp van nDoor.

Fase 1

 • Dit is de signaleringsfase voor een burn-out.
 • Sneller moe dan je gewend bent.
 • Voelt je niet uitgeslapen als je wakker wordt.
 • Je verlangt vaker naar niets doen en vakantie.
 • Je takenlijst wordt alleen maar langer.

Fase 2

 • Dit is de waarschuwingsfase voor een burn-out.
 • Concentratie gaat achteruit en je korte termijn geheugen wordt slechter.
 • Geen uitgerust gevoel meer.
 • Prikkelbaar en je overal aan ergeren.
 • Niet goed prioriteiten stellen, hierdoor loopt je productiviteit terug.

Fase 3

 • Dit is de alarmfase voor een burn-out.
 • Emotioneel instabiel.
 • Angstig en opgejaagd.
 • Stemmingswisselingen.
 • Kunt niet meer goed in slaap komen en/of doorslapen, toch voel je deze vermoeidheid niet meer.

Wat te doen bij fase 3?

Veel mensen geven aan dat ze plots in fase 3 zijn gekomen, toch gaat er een heel proces aan vooraf. Vaak hebben ze de eerste kenmerken genegeerd en zijn ze gewoon doorgegaan. Dan is er uiteindelijk nog maar 1 druppel nodig om de emmer te laten overlopen en in een burn-out terecht te komen. 
Het is daarom van belang om op tijd gas terug te nemen en hulp te zoeken bij nDoor. Praat met je partner, collega’s, werkgever, familie en vrienden en neem ons in vertrouwen. 

Meer ontspanning

Soms iets ontspannends doen zorgt voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Beiden zijn belangrijk voor een goede energiebalans.

Gezonde leefstijl

Jouw levensstijl kan invloed hebben op je energieniveau. Met een ongezonde levensstijl ben je sneller moe, en kun je minder aan. Minder alcohol drinken, goede voeding eten en goed slapen zorgen ervoor dat je meer energie hebt, en dit kan er vaak al voor zorgen dat je in een positieve spiraal komt. Dat betekent overigens niet dat je nooit meer iets lekkers en ongezonds mag nuttigen. Maar een gevarieerd eetpatroon, met genoeg vitaminen en mineralen, heeft wel degelijk invloed op je nachtrust en ontspanning. s ‘Avonds koffie- en alcoholgebruik beperken draagt hier ook aan bij.

Hoe lang duurt oververmoeidheid?

Als jij je afvraagt hoe lang oververmoeidheid duurt, dan bevind jij je waarschijnlijk al in de gevarenzone. Wanneer jij je dit afvraagt dan is de kans groot dat jouw oververmoeidheid al een behoorlijke tijd duurt. Vaak is oververmoeidheid afkomstig van een drukke periode in je leven; een nieuwe baan, een verhuizing of de geboorte van je kind. Deze vormen van oververmoeidheid kunnen vaak lang aanblijven, maar je kan er op vertrouwen dat het vanzelf weer goed komt. 

Maar wat als oververmoeidheid langer langer aanhoudt? En wanneer duurt oververmoeidheid te lang? Dit is per persoon verschillend. Iedereen kan wel eens vermoeid zijn, ook voor een langere tijd. Het is echter belangrijk om te onthouden dat je oververmoeid voelen bijna altijd ongezond is. Heb jij echter het idee dat je chronisch vermoeid bent? Neem dan eens contact op met nDoor Herstel. 

05 maart 2021

Over ons

Wij rennen hard voor iedere opdrachtgever, met onze no-nonsense aanpak besparen wij jou per jaar enorm op ziektekosten door verzuim van stress en/of fysieke klachten. Ondanks dat we rennen wil dit niet zeggen dat we hardlopers zijn want dit zorgt voor, je raadt het al: stress.

Tags

Oververmoeidheid
Oververmoeidheid herkennen
Moeheid en oververmoeidheid

Laatste berichten

achtergrond patroon

Meer weten over hoe wij u kunnen helpen?

> NEEM CONTACT OP

Hoe hebben mensen ons ervaren?

Bekijk de reviews

nDoor review Hinry

Hinry

Geholpen door nDoor

“nDoor heeft samen met het team mij uit een diep zwart gat getrokken. Zowel lichaam als geest waren uit balans. Dankzij een intensief sport traject en de fijne gesprekken voel ik mij sterker dan ooit.”

nDoor review Tom

Steven

Geholpen door nDoor

"De wereld weer aan kunnen. Dat is waar nDoor mij mee geholpen heeft. Mede door de situatie rondom Covid-19 is mij alles teveel geworden. Via via ben ik bij nDoor terecht gekomen en dat is tot zover het beste wat mij overkomen is, kortom, ik kan door met mijn privé- en zakelijk leven."

Achtergrond patroon
nDoor reviews