Wanneer een medewerker langere tijd onder hoge druk staat houdt het in dat deze werknemer overspannen is. Dit leidt uiteindelijk tot de verschijnselen van een burn out. Je medewerker heeft het gevoel dat alles teveel is en kan het werk niet meer aan.
Overspanning ontstaat dus door een lange periode met veel stress en druk. Dit kan zowel op werk, maar in combinatie met zijn of haar thuissituatie. Je medewerker is bijvoorbeeld net nieuw binnen het bedrijf, of is geplaatst in een andere functie waarin meer van hem of haar gevraagd wordt dan voorheen.
Gezonde spanning hoort bij het leven, maar als werknemers door te veel spanning het overzicht verliezen, raken ze overspannen. Herken overspannenheid bij medewerkers op tijd en voorkom verzuim.
Iemand die overspannen is heeft nog geen burn out. Dit wordt namelijk vaak door elkaar gehaald. Overspannenheid is het voorstadium van een burn out. Na zo’n 6 maanden klachten van overspannenheid kun je spreken van de alarmfase, ook wel een burn-out genoemd.
Overspannenheid kent 3 soorten symptomen:
Het signaleren van werkstress en overspannenheid is een belangrijke rol van werkgevers en leidinggevenden. Houd medewerkers dus altijd in de gaten en maak af en toe een praatje hoe het met ze gaat. Merk je symptomen van overspannenheid? Staan ze al langere tijd onder veel druk? Ga dan het gesprek aan en neem contact met ons op om samen op zoek te gaan naar oplossingen en besparingen op uw ziekteverzuim.
Wij rennen hard voor iedere opdrachtgever, met onze no-nonsense aanpak besparen wij jou per jaar enorm op ziektekosten door verzuim van stress en/of fysieke klachten. Ondanks dat we rennen wil dit niet zeggen dat we hardlopers zijn want dit zorgt voor, je raadt het al: stress.