Is er sprake van overspannenheid of van een burnout? De begrippen lijken misschien voor velen op elkaar, maar toch is er een duidelijk verschil. Iemand die overspannen is heeft namelijk nog geen burnout. Dit wordt vaak door elkaar gehaald. Overspannenheid is het voorstadium van een burnout. Na zo’n 6 maanden klachten van overspannenheid kun je spreken van een burnout.
Wanneer iemand zich langere tijd geen rust of ontspanning gunt kan overspannenheid langzaam overgaan in een burnout. De overgang hierin is vrijwel niet op te merken. Het grootste verschil zit hem erin dat overspannenheid makkelijker aan te passen is, als je de oorzaak van de stress wegneemt zul je vaak snel weer herstellen. Dit geldt niet voor een burnout. Zodra er sprake is van een burnout zul je vaak een lange periode moeten stoppen met werken om volledig te kunnen herstellen. Iemand is al jarenlang overbelast waardoor diegene langzaam is opgebrand. Even opladen gaat dan zo makkelijk niet meer.
Bij een burnout is iemand al jarenlang over zijn grenzen gegaan en zijn alle reserves op. Er is sprake van totale uitputting waarbij er serieuze uitvalsverschijnselen komen kijken. Iemand met een burnout is niet meer in staat om simpele huishoudelijke taken uit te voeren, geen energie om te wandelen, geen sociale contacten meer kunnen verdragen en geen concentratie meer.
Met behulp van nDoor zorgen we er samen voor dat er na drie maanden al verschil is te zien. Neem contact met ons op om te zien of onze aanpak ook bij jou kan worden gebruikt.
Wij rennen hard voor iedere opdrachtgever, met onze no-nonsense aanpak besparen wij jou per jaar enorm op ziektekosten door verzuim van stress en/of fysieke klachten. Ondanks dat we rennen wil dit niet zeggen dat we hardlopers zijn want dit zorgt voor, je raadt het al: stress.