Kosten gemoeid met ziekteverzuim

Ziekteverzuim voorkomen
Ziekteverzuim voorkomen

Torenhoge kosten voor werkgevers

Burn-out is een van de belangrijkste oorzaken van langdurig ziekte verzuim in Nederland. Werkstress is daarmee beroepsziekte nummer 1. Jaarlijks hebben circa 1,3 miljoen mensen te maken met burn-out gerelateerde klachten. Dat zijn 17% van alle werknemers, en dit aantal blijft elk jaar stijgen.

De kosten van werkdruk en werkstress die hierbij komen kijken zijn hoog. De kosten van werkstress-gerelateerd verzuim waren in 2017 al flink gestegen naar 2,8 miljard euro per jaar. In 2018, het meest recente jaar waarover de kosten bekend zijn, liepen deze kosten op tot 3,1 miljard euro. Dit komt vooral door steeds langer ziekteverzuim. Uit onderzoek van het TNO* bleek dat het gemiddelde aantal dagen burn-out gerelateerd verzuim in 2019 opliep naar 30 dagen. Dit was in 2015 nog 24 dagen. De kosten per persoon stegen hierdoor van 8.100 naar 9.100 euro.

Ziekteverzuim kost werkgevers veel geld, namelijk ongeveer 300 euro per dag. Een werknemer die 8 maanden thuis zit met een burn-out kost al gauw 80.000 euro, dit is exclusief de kosten voor vervanging.

Tergende burn-out epidemie

Het groeiende verzuim dat nu te zien is, is slechts het voorteken van een tergende burn-out epidemie, zo blijkt uit het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-out (NCPSB). Op dit moment is het NCPSB met een (VMC) onderzoek bezig waar ruim 4 miljoen verborgen burn-outs worden blootgelegd. Zij registreren namelijk niet alleen de waarneembare symptomen van een burn-out, maar ook de signalen die duiden op een aankomende burn-out.

Nu hoor ik je denken; 4 miljoen burn-out gerelateerde klachten, is dat niet overschat? Helaas blijken de voorspellingen beangstigend accuraat te zijn, dit blijkt volgens het NCPSB uit het enquêteonderzoek van de CNV in juli 2020. Deze cijfers komen exact overeen met de bevindingen uit de VMC. Reken maar uit wat dit landelijk met het ziekteverzuim doet.

Uit ditzelfde onderzoek gaf 46% van de werkgevers aan dat werkstress een groot risico is en 35% van de werknemers gaf werkstress als reden voor het ziekteverzuim. Werknemers vinden dat de huidige maatregelen binnen bedrijven niet genoeg zijn, 44% van de werknemers geeft namelijk aan dat er aanvullende maatregelen nodig zijn. Dit bleek uit onderzoek van TNO*.

Ons advies voor preventie

Wij adviseren werkgevers vooral om preventieve actie te ondernemen en te zorgen voor aanvullende maatregelen om zo het verzuim omlaag te krijgen. In de aanloop naar een burn-out kun je werknemers bewust maken van de omstandigheden en gedragingen die leiden tot stress, zo kun je een burn-out heel goed preveniëren. Daar zijn meestal niet meer dan enkele uren persoonlijke coaching voor nodig via nDoor. Wacht je daar te lang mee, dan ben je een werknemer minstens een jaar kwijt.

*De cijfers in de factsheet zijn gebaseerd op de Werkgevers Enquête Arbeid (WEA) 2019 van TNO en de
Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2019. De cijfers over kosten zijn gebaseerd op de NEA 2018.
De NEA wordt uitgevoerd door TNO en CBS. De cijfers over werken tijdens corona komen uit het NEA-COVID-19 onderzoek van TNO. Voor meer informatie over de onderzoeken zie www.monitorarbeid.nl.

Meer weten over of hulp nodig bij overmatig ziekteverzuim? Neem contact met ons op.

19 februari 2021

Over ons

Wij rennen hard voor iedere opdrachtgever, met onze no-nonsense aanpak besparen wij jou per jaar enorm op ziektekosten door verzuim van stress en/of fysieke klachten. Ondanks dat we rennen wil dit niet zeggen dat we hardlopers zijn want dit zorgt voor, je raadt het al: stress.

Tags

Verzuim
Ziekteverzuim
Beroepsziekte

Laatste berichten

achtergrond patroon

Meer weten over hoe wij u kunnen helpen?

> NEEM CONTACT OP

Hoe hebben mensen ons ervaren?

Bekijk de reviews

nDoor review Hinry

Hinry

Geholpen door nDoor

“nDoor heeft samen met het team mij uit een diep zwart gat getrokken. Zowel lichaam als geest waren uit balans. Dankzij een intensief sport traject en de fijne gesprekken voel ik mij sterker dan ooit.”

nDoor review Tom

Steven

Geholpen door nDoor

"De wereld weer aan kunnen. Dat is waar nDoor mij mee geholpen heeft. Mede door de situatie rondom Covid-19 is mij alles teveel geworden. Via via ben ik bij nDoor terecht gekomen en dat is tot zover het beste wat mij overkomen is, kortom, ik kan door met mijn privé- en zakelijk leven."

Achtergrond patroon
nDoor reviews