Hormonale disbalans herstellen

Hormonale disbalans herstellen
Hormonale disbalans herstellen

Wat is een hormonale disbalans?

Een hormonale disbalans betekent dat je te weinig of juist te veel van bepaalde hormonen aanmaakt. Een burn-out ontstaat door een langdurige verstoring van het hormonale stelsel, beginnend bij een structureel overschot aan cortisol, ofwel het stresshormoon. In een stresssituatie komen drie belangrijke hormonen vrij:  adrenaline, noradrenaline en cortisol. Weten hoe je een hormonale disbalans moet herstellen? Je leest het in deze blog.

De eerste 2 zorgen voornamelijk voor scherpte en alertheid. En cortisol geeft een power boost die langer aanhoudt.  
Het belangrijkste verschil tussen deze hormonen is dat (nor)adrenaline na enkele minuten wordt afgebroken door je lichaam, terwijl cortisol ongeveer 2 dagen actief blijft in je lichaam. Hier zit het struikelblok: doordat je gespannen en alerter raakt (en dus blijft) na een schrik- of stressreactie, is de kans op een nieuwe stressreactie groter. Op deze manier stapelt de cortisol zich dus op in je lichaam en kom je in een neerwaartse spiraal terecht. En dus een hormonale disbalans. Ook kan een hormonale disbalans voor vrouwen vervelend zijn tijdens de menstruatie.

Gevolgen van een hormonale disbalans

Cortisol heeft een gigantische invloed op je lichaam. Het heeft effect op de spijsvertering, het immuunsysteem, de nachtrust (hormoon melatonine), en het libido. Een teveel aan cortisol kan daarom leiden tot gewichtstoename, slapeloosheid en een verminderde libido. 

Cortisol overschot

Een burn-out ontstaat bij een langdurig teveel aan cortisol in je lichaam wat zorgt voor een hormonale disbalans. Het hormoonsysteem staat door onze levensstijl soms jarenlang onder druk. Cortisol wordt geproduceerd in de bijnieren, daardoor is bijnieruitputting ook bijna altijd aan de orde bij burn-out patiënten.  

Het terugdringen van cortisol zou daarom de eerste aanpak moeten zijn in een burn-out stappenplan. Omdat alle vitale onderdelen van het lichaam (spijsvertering, immuunsysteem, slaap regulering) minder functioneren bij een teveel aan cortisol. Oftewel: je raakt niet alleen uitgeput, maar ook ‘ondervoed’. Zolang dat niet verandert, kan het lichaam niet herstellen. 

Een hormonale disbalans herstellen

Om je hormonale disbalans te herstellen is het belangrijk om te kijken naar de oorzaak van je hormonale disbalans. Komt dit bijvoorbeeld door een ziekte of komt het door een externe oorzaak zoals stress of oververmoeidheid? Uiteraard kan het ook een combinatie van beide zijn. Zodra we achter de oorzaak komen kunnen we beginnen het probleem aan te pakken.

In veel gevallen is een ongezonde levensstijl en/of te veel stress namelijk de oorzaak van een hormonale disbalans. Samen gaan we bezig om vitaler te leven door een gezond en gevarieerd voedingspatroon aan te houden en te zorgen voor voldoende slaap, beweging en ontspanning. 

We willen het lichaam dus helpen om cortisol te verminderen. De lever, bijvoorbeeld, speelt hierin een belangrijke rol. Dit doen we door het verminderen van alcoholgebruik, aanpassen van het slaapritme en aanpassingen in het voedingspatroon en levensstijl. 

Het zenuwstelsel en de belangrijkste hormoonklieren (hypofyse en pijnappelklier) worden op deze manier direct gekalmeerd, de productie van het slaaphormoon (melatonine) wordt gestimuleerd en de afbraak van cortisol wordt gestimuleerd. Ook meditatie en ademhalingsoefeningen zijn effectief bij het verlagen van cortisol. 

Het verminderen van stress en het reintegreren van een burn-out is geen eitje. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in het herstellen van een burn-out en hormonale disbalans. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan ieders herstel. 

19 februari 2021

Over ons

Wij rennen hard voor iedere opdrachtgever, met onze no-nonsense aanpak besparen wij jou per jaar enorm op ziektekosten door verzuim van stress en/of fysieke klachten. Ondanks dat we rennen wil dit niet zeggen dat we hardlopers zijn want dit zorgt voor, je raadt het al: stress.

Tags

Hormonale disbalans
Hormonen
Hormonale stelsel
Stresshormoon

Laatste berichten

achtergrond patroon

Meer weten over hoe wij u kunnen helpen?

> NEEM CONTACT OP

Hoe hebben mensen ons ervaren?

Bekijk de reviews

nDoor review Hinry

Hinry

Geholpen door nDoor

“nDoor heeft samen met het team mij uit een diep zwart gat getrokken. Zowel lichaam als geest waren uit balans. Dankzij een intensief sport traject en de fijne gesprekken voel ik mij sterker dan ooit.”

nDoor review Tom

Steven

Geholpen door nDoor

"De wereld weer aan kunnen. Dat is waar nDoor mij mee geholpen heeft. Mede door de situatie rondom Covid-19 is mij alles teveel geworden. Via via ben ik bij nDoor terecht gekomen en dat is tot zover het beste wat mij overkomen is, kortom, ik kan door met mijn privé- en zakelijk leven."

Achtergrond patroon
nDoor reviews