Burn-out

burnout
burnout

Burnout betekent letterlijk ‘opgebrand’ zijn. Iemand met een burn-out voelt zich lichamelijk, emotioneel en psychisch totaal uitgeput, waardoor diegene niet meer in staat is om normaal te functioneren in het dagelijkse werk of binnen het gezin. 

 

“She burnt with love, as straw with fire flameth.  

She burnt out love, as soon as straw out burneth” 

The passionate Pilgrim, William Sheakspeare (1599) 

 

William Shakespeare bracht rond 1600 als eerste ‘opbranden’ aan het licht. Weliswaar niet werkgerelateerd, maar gerelateerd aan de liefde. Een liefde die dooft als een strootje dat opbrandt. Het zou echter nog bijna vijf eeuwen duren voordat burnout werd herontdekt in verband met werk. De term burnout duikt rond 1975 voor het eerst op in de Verenigde Staten door de Amerikaanse wetenschapper dr. Christina Maslach.  

De definitie van een burnout is een gevoel van uitputting dat samen gaat met:  

spanningsklachten 

 • affectief (neerslachtigheid, prikkelbaar) 
 • cognitief (concentratieverlies, vergeetachtigheid) 
 • fysiek (hoofdpijn, slaapstoornis, pijnlijke spieren) 
 • gedragsmatig (veel roken of drinken, impulsiviteit) 

verminderde effectiviteit 

 • verminderde doelmatigheid
 • verminderde motivatie 
 • interesseverlies 
 • bij de pakken neerzitten in plaats van de problemen aan te pakken

onzeker gedrag op het werk 

 • een cynische werkhouding 
 • slechte arbeidsprestaties
 • veelvuldig kortdurend ziekteverzuim 

 
Burnout wordt gezien als een uitputtende reactie van het lichaam en geest als gevolg van werkstress. Het wordt door mensen omschreven als het niet meer op kunnen laden, het continue in een te hoge versnelling staan of het zover rekken van een elastiek tot deze knapt. Daarnaast zijn er ook fysieke klachten zoals hoofdpijn, slaapproblemen en/of spierpijn. Mensen met burnout gerelateerde klachten wachten vaak pas tot het laatste moment met het vragen om hulp. Dit komt vaak door een gevoel van schaamte en/of falen.  

De laatste jaren zijn er steeds meer mensen met burnout gerelateerde klachten, maar hoe kan het dat dit steeds meer voorkomt? En hoe kan het dat in de tijd van onze grootouders ‘niemand’ hier last van leek te hebben? 
De afgelopen 40 jaar zijn er 3 belangrijke veranderingen ontstaan: 
 

 • Er heeft, in een korte tijd, een grote verandering plaats gevonden van handarbeid naar hoofdarbeid. In de tijd van onze grootouders werd er veel meer met de handen gewerkt. Tegenwoordig werken er veel meer mensen met hun hoofd. Samen met de opkomst van technologie en het automatiseren van taken wordt er meer bestuurd dan uitgevoerd. 
 • De emotionele belastbaarheid is enorm toegenomen op het gebied van werk. Er moet veel meer worden samengewerkt, overlegd, vergaderd, gepland en opgelost. Daarnaast voelt het alsof je ieder moment van de dag beschikbaar moet zijn en gebeurt dit ook sinds de komst van de mobiele telefoon. 
 • De rolverdeling thuis is ook bij de meeste gezinnen veranderd. Waar vroeger de man aan het werk was en de vrouw het huishouden deed. Komen nu beiden vermoeid thuis, waarna het huishouden en zorgtaken nog gedaan moet worden. Dit zorgt voor steeds minder rustmomenten. Er is altijd wel wat te doen. 

Burnout is dus een recente ziekte die ontstaan is door de toegenomen werkbelasting en de mindere mate van ontspanningsmomenten. Benieuwd hoe het ervoor staat bij uw personeel? Neem dan contact met ons op.  

19 februari 2021

Over ons

Wij rennen hard voor iedere opdrachtgever, met onze no-nonsense aanpak besparen wij jou per jaar enorm op ziektekosten door verzuim van stress en/of fysieke klachten. Ondanks dat we rennen wil dit niet zeggen dat we hardlopers zijn want dit zorgt voor, je raadt het al: stress.

Tags

Burnout
Herstellen
Burnout reintegratie
Opgebrand
Emotioneel uitgeput
Lichamelijk uitgeput
Fysiek uitgeput

Laatste berichten

achtergrond patroon

Meer weten over hoe wij u kunnen helpen?

> NEEM CONTACT OP

Hoe hebben mensen ons ervaren?

Bekijk de reviews

nDoor review Hinry

Hinry

Geholpen door nDoor

“nDoor heeft samen met het team mij uit een diep zwart gat getrokken. Zowel lichaam als geest waren uit balans. Dankzij een intensief sport traject en de fijne gesprekken voel ik mij sterker dan ooit.”

nDoor review Tom

Steven

Geholpen door nDoor

"De wereld weer aan kunnen. Dat is waar nDoor mij mee geholpen heeft. Mede door de situatie rondom Covid-19 is mij alles teveel geworden. Via via ben ik bij nDoor terecht gekomen en dat is tot zover het beste wat mij overkomen is, kortom, ik kan door met mijn privé- en zakelijk leven."

Achtergrond patroon
nDoor reviews