Burnout klachten

burn-out klachten
burn-out klachten


Herken de signalen van een burnout op tijd en voorkom dat deze klachten ook daadwerkelijk resulteren in een burnout. De klachten die je bij je collega, je werknemer of misschien wel bij jezelf tegenkomt lijken misschien onschuldig, maar iedereen kent het gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’. En dat is precies wat we willen, het voorkomen van een burnout op de werkvloer. Wellicht denk je dat dit vanzelf wel overgaat, maar niets is minder waar. Zolang er niks veranderd aan de situatie zullen de burnout klachten niet overgaan.

Klachten bij een burn-out zijn onder andere:

  • Geen zin hebben om te gaan werken, maar toch alleen maar met werk bezig zijn;
  • Concentratie- en geheugenproblemen;
  • Uitgeput en prikkelbaar zijn;
  • Gevoel van falen en boosheid;
  • Slapeloosheid en piekeren;
  • Hoofdpijn, maagpijn, spierpijn;
  • Hoge bloeddruk, insulineresistentie.

Vaak worden deze burnout klachten genegeerd of ontkent door degene die er last van heeft. Ze lopen lange tijd door met deze klachten van een burnout, waardoor het op een gegeven moment wachten is tot de laatste druppel. Dit kan maanden tot jaren duren.
Psycholoog Freudenberger heeft een handig twaalf-fasen model ontwikkeld, waarmee je de symptomen van een burnout kunt herkennen.
Let op: niet alle fases hoeven aan bod te komen, ook is er geen vaste volgorde.

Bewijsdrang

Deze persoon wilt zich ontzettend graag bewijzen. Alle taken zo goed mogelijk uitvoeren in een zo kort mogelijke tijd, daarnaast een studie of cursus waarmaken, de werkgever trots maken, maar bovenal de allerbeste werknemer zijn.

Harder werken

Deze persoon heeft het gevoel dat hij of zij nooit hard genoeg werkt. Nee zeggen is lastig en er worden steeds meer verantwoordelijkheden op zijn of haar bord genomen.

Negeren van behoeften

Werk vind deze persoon belangrijker dan andere behoeften. Zoals minder slaap, vergeten te eten, makkelijker eten en geen sociale contacten meer.

Conflicten verdringen

Deze persoon geeft aan dat er niets is, maar voelt zich toch opgejaagd door dit gevoel. Dit zorgt onder andere voor een slechte nachtrust.

Waarden herzien

Werk staat op de eerste plaats. Hobby’s en de mensen om diegene heen worden genegeerd. Hier wordt geen tijd meer voor vrij gemaakt.

Problemen ontkennen

De persoon gedraagt zich hard en cynisch, collega’s herkennen hem of haar niet meer. Problemen liggen aan de rest en niet aan diegene.

Terugtrekken

Omdat er minder tijd is gemaakt voor vrienden en familie en er tegen collega’s ook niet meer vriendelijk werd gedaan, is het sociale leven steeds kleiner geworden en zit deze persoon in een isolement. Hierbij kan zelfs alcohol drinken en medicijngebruik om de hoek komen kijken.

Verandering in gedrag

De persoon gedraagt zich anders dan vroeger en collega’s en de mensen om diegene heen beginnen zich zorgen te maken. Toch blijft deze persoon onbereikbaar voor echt contact.

Depersonalisatie

De persoon vindt zichzelf niks meer waard. Presteren op werk lukt niet meer en er kan niet aangevoeld worden waar nou wel de behoefte nog ligt.

Leegheid

De persoon voelt zich leeg van binnen. Er wordt afleiding gezocht in overmatig sporten, alcoholgebruik of seksueel contact.

Depressie

De persoon is compleet uitgeput. Alle dagen zien er somber en verloren uit.

Burn-out

De persoon zit er helemaal doorheen en is mentaal en fysiek ingestort.

Mocht u deze verschijnselen hebben of kent u iemand met deze verschijnselen, neem dan contact op met Ndoor
 

29 maart 2021

Over ons

Wij rennen hard voor iedere opdrachtgever, met onze no-nonsense aanpak besparen wij jou per jaar enorm op ziektekosten door verzuim van stress en/of fysieke klachten. Ondanks dat we rennen wil dit niet zeggen dat we hardlopers zijn want dit zorgt voor, je raadt het al: stress.

Tags

Burn-out
Burnout
Burnout klachten
Herken burnout klachten

Laatste berichten

achtergrond patroon

Meer weten over hoe wij u kunnen helpen?

> NEEM CONTACT OP

Hoe hebben mensen ons ervaren?

Bekijk de reviews

nDoor review Hinry

Hinry

Geholpen door nDoor

“Deejay heeft samen met zijn team mij uit een diep zwart gat getrokken. Zowel lichaam als geest waren uit balans. Dankzij een intensief sport traject en de fijne gesprekken voel ik mij sterker dan ooit.”

nDoor review Tom

Tom

Geholpen door nDoor

"De wereld weer aan kunnen. Dat is waar nDoor mij mee geholpen heeft. Mede door de situatie rondom Covid-19 is mij alles teveel geworden. Via via ben ik bij nDoor terecht gekomen en dat is tot zover het beste wat mij overkomen is, kortom, ik kan door met mijn privé- en zakelijk leven."

Achtergrond patroon
nDoor reviews