Fase 2

Waarschuwingsfase van een burn-out

Signaleringsfase header
Signaleringsfase

De waarschuwingsfase van een burn-out

De signalen van overspannenheid

In deze fase is het erg belangrijk als werkgever dat je weet wat signalen zijn van iemand die overspannen is. Wanneer iemand te lang overspannen is, loop je het risico als werkgever dat de werknemer voor lange tijd uitvalt. Dit zorgt voor veel (onnodige) kosten, die op voorhand voorkomen kunnen worden door de juiste aanpak. Overspannenheid is omkeerbaar, mits je de juiste stappen neemt om de oorzaak van deze stress te vinden en weg te nemen. Een burn-out is niet omkeerbaar en heeft een lang herstel nodig. 

Na de waarschuwingsfase volgt de alarmfase, In deze fase moet direct ingegrepen worden. In deze fase is overspannenheid omgeslagen in een burn-out.

 

De symptomen van

Overwerkt zijn en overspannenheid

Hoe herken je als werkgever wanneer een werknemer overspannen is?

 • Je merkt dat dagelijkse bezigheden die normaliter vanzelfsprekend uitgevoerd worden, bijna niet meer vol te houden zijn;
 • Problemen lijken de overhand te nemen;
 • Wanneer je spanningsklachten merkt zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid, piekeren, vaak emotioneel, concentratieproblemen en neerslachtigheid.

Bij overspannenheid komen ook lichamelijke klachten voor. Je werknemer heeft bijvoorbeeld last van hoofdpijn, duizeligheid, pijn op de borst, hartkloppingen en maag- of buikpijn.

Wat je als werkgever kunt doen om kosten te besparen door langdurige uitval door stress is met ons samen een plan op te stellen voor je werknemers. Wij gaan dan terug naar de basis om de fundering van diegene te herstellen. Doordat we op tijd signalementen oppikken voordat langdurige uitval plaatsvindt zal je zien dat iemand snel herstelt en dit daarna ook zelf goed kan onderhouden.

Tekenen van overspannenheid

Als iemand te veel stress ervaart kan iemand overspannen raken. Vaak zorgen een aantal dingen samen voor te veel spanning. Maar, zowel positieve als negatieve gebeurtenissen kunnen iemand extra spanning geven. Voorbeelden hiervan zijn het ziek worden van een naaste of het starten bij een nieuwe baan of functie. Als er te veel in een korte tijd gebeurt kan het zijn dat niet alles volgens plan verloopt. Het verwerken van de gebeurtenissen kost energie en tijd. Als het niet goed lukt om deze gebeurtenissen te verwerken of als er verschillende dingen mislopen, kan dat zorgen voor overspannenheid.

Overwerkt en overspannendheid

Als iemand overwerkt is, heeft diegene te lang onder spanning gestaan in jouw werkomgeving. Dit kan zich uiten in moeite met druk en presteren, vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Als je te lang wacht met behandelen van deze symptomen van overwerkt zijn kan het uitmonden in een burn-out. Het verschil tussen overwerkt zijn en burn-out is dat burn-out een gevolg is. Als iemand overwerkt is kan je dat nog omkeren door rust te pakken en in hetvervolg je energieniveau weer omhoog te werken doormiddel van bijvoorbeeld onze beweegprogramma’s. Een burn-out vereist vaak een lange herstelperiode.

Wie loopt er een verhoogd risico op overspannenheid?

Ondanks dat iedereen overspannen kan raken, zijn er een aantal factoren die bij jou de kans op overspannenheid vergroten:

 • spanningen vanuit het verleden die je niet verwerkt hebt;
 • als je in het in het verleden al eens overspannen bent geweest;
 • ziekte;
 • onvoldoende steun uit jouw omgeving krijgen;
 • onvoldoende kennis over wie je waarbij kan helpen;
 • als je problemen uit de weg gaat.
Overspannen en overwerkt

Wanneer bent u overspannen en of overwerkt

Tekenen van overspannen en overwerktheid

Moeite met ontspannen

Te weinig tijd hebben

Uw to-do lijst blijft maar groeien

Geen perspectief

Gezondheid verslechtert zichtbaar

De kern van de zaak

Moeite met ontspannen is een duidelijk teken van overwerkt zijn, en misschien zelfs van een totale burn-out. Het komt grotendeels doordat je altijd "aan" moet staan, alsof je voortdurend in een hoge staat van paraatheid moet zijn om alles aan te kunnen. 

Problemen met ontspannen kunnen vooral acuut zijn wanneer je een baan hebt met uitzonderlijk veel stress, zoals een baan waarin je te maken hebt met een constante stroom van noodsituaties. Maar het kan ook voorkomen wanneer u een baan hebt die zeer lange werktijden vereist, en de scheidslijn tussen werk en privéleven vervaagd is. De situatie kan nog verergeren als u ook tijdens uw vrije uren oproepbaar moet zijn.

U kunt moeite hebben om te ontspannen, gewoon omdat er nooit tijd voor is. Dat is vaak een onderschat probleem. Om in uw werk zo efficiënt mogelijk te kunnen functioneren, hebt u regelmatige ontspanningsperioden nodig om uw batterij weer op te laden. Die periodes van rust en ontspanning helpen u om zowel uw lichaam als uw geest op te frissen en zijn noodzakelijk om uw werk goed te doen.

Veel banen vereisen dat je het werk van twee of drie mensen doet, vaak als gevolg van inkrimping. Wanneer collega's worden ontslagen, moet hun werk nog steeds worden gedaan, en dus wordt het doorgeschoven naar de overgebleven werknemers.
Een duidelijk teken dat je het gevoel hebt dat je de hele tijd aan het werk bent, is wanneer overwerken een vast onderdeel van je baan wordt. Je kunt onmogelijk al je opdrachten afwerken binnen een normale dag van acht uur, en je wordt gedwongen om ofwel extra uren op kantoor te werken ofwel werk mee naar huis te nemen.

Uw pogingen om alles beter te organiseren helpen wel, maar ze maken uw werk nooit helemaal beheersbaar. U begint de dag met zeven items op uw to-do lijst, maar in de loop van de werkdag breidt de lijst uit tot 12 items. Aan het eind van de dag heb je misschien vijf dingen gedaan die gedaan moesten worden, maar je lijst blijft maar groeien. 

Het maakt niet uit hoe snel of efficiënt u werkt, u bent nooit in staat om de constante stroom van extra werk bij te houden. Dit geldt vooral voor werknemers die fungeren als de "go-to persoon" op kantoor, die meer ingewikkelde problemen oplost en van wie routinematig wordt verwacht dat hij of zij minder productieve collega's ondersteunt.

Doordat u het gewicht van anderen moet dragen, hebt u zelden het gevoel dat u klaar bent met een opdracht of project, aan het eind van de dag, de week of de maand. En u begint vergaderingen te verafschuwen, ofwel omdat ze zo frequent zijn (een chronisch probleem in sommige organisaties), ofwel omdat ze weinig meer doen dan de beschikbare tijd voor productiever werk verminderen.

Dit kan op een aantal manieren gebeuren, waaronder:

 • Je verliest gewicht - je bent zo gestrest dat je geen zin hebt om te eten.
 • U komt aan - door gebrek aan tijd om te bewegen of door stress-eten.
 • Je functioneert routinematig met een verscheidenheid aan pijnen die geen aanwijsbare oorzaak hebben.
 • Je dokter rapporteert gevaarlijke verhogingen van je bloeddruk.
 • U slikt meerdere medicijnen - op recept en zonder recept - alleen maar om de dag door te komen.
 • U bent moe, zelfs op de dagen dat u niet werkt.
 • U hebt bijna geen belangstelling meer voor alles - familie, vrienden, recreatie en hobby's - omdat u zich er gewoon niet toe in staat voelt.

Een of meer van deze situaties kunnen zich voordoen wanneer uw werk zo veelomvattend wordt dat er geen tijd meer is voor iets anders. Als het punt bereikt is dat overwerkt zijn resulteert in lichamelijke symptomen, is het tijd om te stoppen. 

Iedereen heeft wel eens periodes dat hij overwerkt is, in welke baan dan ook, maar niemand kan gelukkig leven in een toestand van permanent overwerkt zijn. Op dat punt is het tijd voor een ernstig gesprek met je oversten, of in het uiterste geval, om op zoek te gaan naar een nieuwe baan.

Meer weten over hoe wij u kunnen helpen?

> NEEM CONTACT OP

Hoe hebben mensen ons ervaren?

Bekijk de reviews

nDoor review Hinry

Hinry

Geholpen door nDoor

“nDoor heeft samen met het team mij uit een diep zwart gat getrokken. Zowel lichaam als geest waren uit balans. Dankzij een intensief sport traject en de fijne gesprekken voel ik mij sterker dan ooit.”

nDoor review Tom

Steven

Geholpen door nDoor

"De wereld weer aan kunnen. Dat is waar nDoor mij mee geholpen heeft. Mede door de situatie rondom Covid-19 is mij alles teveel geworden. Via via ben ik bij nDoor terecht gekomen en dat is tot zover het beste wat mij overkomen is, kortom, ik kan door met mijn privé- en zakelijk leven."

Achtergrond patroon
nDoor reviews