Fase 1

Signaleringsfase van een burn-out

Signaleringsfase header
Signaleringsfase

De signaleringsfase van een burn-out

Wat is overbelasting en hoe zorgen wij voor preventie van uitval

Overbelasting ontstaat als een werknemer te lang achter elkaar gespannen blijft. Dit kan komen door de werkplek, werkdruk en vaak ook de thuissituatie. Het is als werkgever extreem lastig om deze signaleringsfase zelf te herkennen. Het is van groot belang dat in deze fase de werknemer zelf op tijd aangeeft dat het niet goed gaat. In de meeste gevallen zal de werknemer dit op het werk niet aangeven en dat zorgt voor grote problemen bij werkgevers. Wanneer dit dus niet tijdig aangegeven wordt ontstaat de kans op overspanning of zelfs een burn-out.

Na de signaleringsfase volgen de waarschuwingsfase en alarmfase, In deze fasen is het erg belangrijk als werkgever dat je weet wat signalen zijn zodat er snel kan worden ingegrepen.

Ziekteverzuim terugdringen of voorkomen

Wat wij doen

Door onze ervaring en deskundigheid kunnen wij niet alleen vroegtijdig signaleren maar ook voorkomen. Dit doen wij door preventief te onderzoeken, bewust maken en aan te passen.

Wij kijken naar iemand als persoon, niet alleen naar de mentale basis maar ook vooral naar de fysieke basis. Wie zijn hormoonhuishouding, bewegingspatroon, voeding en rust goed op orde heeft, zal veel meer ruimte hebben voor druk en herstel bij een dag vol stress. Wanneer al deze zaken verstoord zijn bij een medewerker zal het vanzelfsprekend zijn dat de emmer die iedere dag gevuld wordt, soms niet meer uit zichzelf te legen is. 

Wanneer wij dus op voorhand met de gezondheid, zowel mentaal als fysiek aan de slag gaan, zal iemand dusdanig veel sterker in zijn of haar schoenen staan waardoor de kans op uitval flink gereduceerd wordt.

Bij spanning wordt vaak gedacht aan praten, mentale hulp. Wat wij belangrijk vinden is ook fysieke hulp, wij maken veel gebruik van beweegprogramma’s die ervoor zorgen dat iemand fysiek sterker wordt en daardoor ook spanning los kan laten. Door daarnaast de juiste voeding toe te passen en op de goede momenten rust te pakken, herstel je iemand zijn of haar fundering waardoor er mentaal ruimte ontstaat.

Voorkom ziekteverzuim

bekijk onze tips om ziekteverzuim te voorkomen

Voorkom ziekteverzuim

Voorkom conflicten

Waardering

Meegaand

Eerlijkheid

Laat conflicten op de werkplek niet voortwoekeren. Conflicten op de werkplek, waaronder persoonlijkheidsconflicten, pesterijen en conflicten tussen leidinggevenden/managers en werknemers, kunnen schadelijk zijn als ze niet snel en effectief worden aangepakt. Niet alleen kunnen etterende conflicten leiden tot afwezigheid op korte termijn - "Ik kan gewoon niet omgaan met Jasmine Jerk, ik heb een vrije dag nodig!" - het kan ook bijdragen tot stressclaims en andere psychologische letsels, die vaak complex, langdurig en duur zijn. Ga actief om met conflicten en bied zo nodig bemiddeling aan.

Erken goed werk met mondelinge lof en/of financiële beloningen. Niemand voelt zich graag niet gewaardeerd. Wanneer mensen goed presteren, laat het hen dan weten. Een persoon die zich betrokken voelt bij zijn werk, een persoon die weet dat hij gewaardeerd wordt, zal minder snel vrij nemen tenzij hij het echt nodig heeft.

Wees inschikkelijk. Ziekteverlof karma kan in uw voordeel of in uw nadeel werken. Aan de ene kant zorgt het aanbieden van aangepaste taken aan iemand die tijdelijk niet in staat is om zijn reguliere taken uit te voeren ervoor dat hij minder tijd vrij hoeft te nemen. Aan de andere kant is de kans groter dat iemand die twee uur van zijn bureau weg mag voor een afspraak bij de psycholoog, de volgende keer een vrije dag opneemt in plaats van het onderwerp opnieuw aan te snijden. Als het op ziekteverlof aankomt, krijg je wat je geeft.

Laat overtredingen van uw beleid en procedures niet door de vingers glippen. Ziekteverzuim is prima, maar mensen moeten ook begrijpen dat er consequenties verbonden zijn aan het misbruik maken van het systeem. Gewoonteverzuim en andere overtredingen moeten snel, voorspelbaar en eerlijk worden aangepakt. Zoals beloofd.

Meer weten over hoe wij u kunnen helpen?

> NEEM CONTACT OP

Hoe hebben mensen ons ervaren?

Bekijk de reviews

nDoor review Hinry

Hinry

Geholpen door nDoor

“nDoor heeft samen met het team mij uit een diep zwart gat getrokken. Zowel lichaam als geest waren uit balans. Dankzij een intensief sport traject en de fijne gesprekken voel ik mij sterker dan ooit.”

nDoor review Tom

Steven

Geholpen door nDoor

"De wereld weer aan kunnen. Dat is waar nDoor mij mee geholpen heeft. Mede door de situatie rondom Covid-19 is mij alles teveel geworden. Via via ben ik bij nDoor terecht gekomen en dat is tot zover het beste wat mij overkomen is, kortom, ik kan door met mijn privé- en zakelijk leven."

Achtergrond patroon
nDoor reviews